Tiparul offset, timp de mai multe decenii a fost singura modalitate de a imprima o imagine color pe hartie. In momentul de fata exista mai multe metode de imprimare a imaginilor color. Pentru tirajele de mari dimensiuni, tiparul offset ramane insa, cea mai buna varianta ca pret si calitate. Procesul de tiparire offset implica transferul de cerneala lichida de pe placa tipografica pe o suprafata intermediara (cum ar fi un cilindru cauciucat) si apoi pe suportul final (hartie). Pentru obtinerea placilor tipografice este nevoie de separarea culorilor continute intr-o imagine.
Cum se obtine culoare prin tiparire?

Cind este vorba imprimare in 4 culori, acest proces se refera la culorile Cyan, Magenta, Yellow (galben) şi Black (negru). Acest sistem de culori sunt cunoscute sub prescurtarea CMYK. Prin combinarea acestor culori, un spectru larg de culori pot fi produse pe pagina imprimata. În cazul în care culorile sunt combinate pe hartie (acestea sunt imprimate ca puncte mici, unele partial suprapuse, prin principiul rasterizarii – halftoning), ochiul uman combinand culorile pentru a vedea imaginea finala.

Ce este separatia de culoare?

Separatia de culoare este un proces prin care un document digital este separat in componente individuale pentru imprimarea color. Componentele sunt cele amintite mai sus, Cyan, Magenta, Yellow (galben) şi Black (negru), daca este vorba de procesul in 4 culori, existand si varianta de 6 culori. In acest process, fiecare dintre aceste culori se aplica pe o placă de imprimare. Placile se folosesc pentru combinarea culorilor de separatie pe hartie prin procesul numit tiparire. Pentru imprimarea cu ajutorul imprimantelor laser sau inkjet procesul este asemanator, insa nu se mai folosesc placi tipografice pentru transfer.

In procesul tipografic de separare a culorilor, fiecare culoare utilizata intr-un document este separata in cele 4 culori primare, CMYK, fiecare plan de culoare avand un anumit unghi. Fiecare dintre culorile primare este transpusa pe o placa de imprimare utilizata apoi pentru tiparire. O astfel de placa (de exemplu Cyan) contine toate elementele grafice ale paginii care au culoarea primara respectiva (in cazul exemplului, Cyan) de diverse tonalitati.
Modul de realizare a separatiilor de culoare, se realizeaza digital in functie de software-ul folosit pentru editare, cel al imprimantei RIP (imprimanta ce realizeaza filmul tipografic) sau software-ul CTP-ului (computer to plate – realizeaza direct placile tipografice, eliminand necesitatea filmul).

Nu este nevoie de a realiza singuri separatia de culoare. In general documentul este trimis catre tipografie sau biroul de DTP, acestia urmand sa realizeze pasii premergatori procesului de tiparire, incluzand si separatia de culoare.

Pentru tipar se pot realiza documente digitale, care sa contina separatii compozit (toate informatiile de culoare intr-un singur fisier) sau pre-separate (fiecare culoare primara din sistemul CMYK, pe pagina proprie).

Mai jos puteti vedea incepand din stanga: imaginea originala CMYK, planul Cyan, planul Magenta, Yellow (galben) si planul Black (negru).

Procesul de tiparire in 4 culori (policromie)

Pentru acest proces de imprimare color se utilizeaza culorile primare, substractive: Cyan, Magenta, Yellow şi Black. Procesul CMYK este cel mai utilizat proces de imprimare, atat offset (tipar) cat si digital (imprimante, plotter).