Ce este – ce reprezinta PANTONE:

In tipografie sau sisteme de imprimare se foloseste cel mai mult cunoscutul  CMYK. CMYK are posibiltatea  ofera posibilitate  de a reprezenta toate culorile pe care ochiul uman le poate percepe. Astfel s-au creat culorile speciale, culori care nu pot fi reproduse prin amestecul adictiv CMYK sau altul asemanator. Aceste culori sunt create special prin metode industriale. Pentru controlul acestor culori s-au creat sisteme de standardizare. Unul dintre cele mai raspandite sisteme de culori este Pantone.

PANTONE reprezinta un sistem care asigura ca orice nuanta de culoare este aceeasi, indiferent de locul de unde este cumparata cerneala sau de cine este produsa.

Ce este culoarea speciala?

Culorile speciale sunt cerneluri create pentru a completa paleta de culori pe care o poate reproduce spatiul de culoare CMYK. Spre deosebire de culoare CMYK care creeaza culori prin suprapunerile culorilor adictive, cyan, magenta, galben si negru, in cantitatii variabile, culori speciale sunt gata realizate si imprimate in mod individual. Culoarea speciala, la separatia de culoare nu se descompune in culorile primare CMYK.
Culorile speciale ne ofera posibilitatea imbogatirii spatiului de culore pe care o putem obtine la imprimare . Culorile speciale sunt cerneluri mixte (metalice, fluorescente, perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile) care reproduc culori ce nu se pot obtine in mod normal prin amestecul celor 4 culori primare din spatiul de culoare CMYK.
Pentru detalii despre spatiul CMYK vezi si Spatii de culoare – RGB si CMYK

Ce este culoarea Pantone?

Pantone este un sistem standard de reproducere a culorilor. Acest sistem este folosit in foarte multe domenii industriale. PANTONE ® Matching System (PMS) este sistemul de standardizare a culorilor cel mai raspandit la momentul actual.
Culorile de diferite nuante sunt  reprezenate prin diverse coduri. Sistemul asigura ca orice nuanta de culoare este aceeasi, indiferent de locul de unde este cumparata cerneala sau de cine este produsa. Exista chiar si ghiduri de culoare Pantone in care sunt prezentate absolut toate culorile care se produc, standardizate si grupate. Aceste ghiduri Pantone ne prezinta si modul in care o anumita culoare va aparea pe diverse medii: pe hartie mata sau lucioasa, pe plastic, pe ambalaje din carton, pe textile etc.

O culoare speciala poate avea aspect diferit in functie de tipul de hartie pe care se imprima (lucioasa sau a mata) si de tipul de finisaj (fara plastifiere, plastifiere mata sau lucioasa) desi formula culorii este aceeasi. Pentru a exclude erorile care pot aparea, se recomanda utilizarea ghidurilor de culoare Pantone.