Culorile pot fi produse prin doua metode diferite: cu ajutorul luminii sau cu ajutorul pigmentilor chimici. Un spatiu de culoare reprezinta suma tuturor culorilor pe care le putem realiza prin una din metodele enumerate de mai sus. Spatiul de culoare este un model matematic abstract ce descrie modul in care pot fi reprezentate culorile. Sistemele folosite astazi sunt bazate pe coordonatele de culoare ale sistemului fizic stiintific CIE (RGB, CYM, CIELab, CIELuv, CMYK), respectiv pe sisteme empirice de evaluare a culorii (Munsell, Hunter, Pantone ori Trumach). Dintre cele mai cunoscute modele de culoare: RGB (Red, Green, Blue), CMYK (Cyan, Mangenta, Yellow, Black), YIQ, YPbPr, HSV (Hue, Saturation, Value), HSL (Hue, Saturation, Lightness/Luminance). Cele mai folosite sunt RGB si CMYK.
Culorile RGB

Lumina alba pura desi pare fara culoare, in realitate ea contine toate culorile. Cand lumina alba loveste un obiect, el blocheaza selectiv cateva culori si reflecta restul care au mai ramas. Culorile reflectate ofera senzatia de culoare. Un obiect negru absoarbe intreaga plaja de culori, un obiect alb reflecta intreaga plaja de culori. De exemplu, un obiect rosu va absorbi o parte din spectrul de culori, reflectand ceea ce noi pecepem ca fiind culoarea rosie.

O marea majoritate a culoriilor din natura pot fi reproduse prin modelul RGB (Red – rosu, Green – verde, Blue – albastru). Modelul de culoare RGB este un model aditiv, adica amestecarea celor trei culori in cantitati egale, produce culoarea alba. Cele trei culori folosite in acest model se numesc culori primare.

rgb

Modelul RGB este specific imaginilor fotografice digitale si este utilizat pe Internet in grafica web. Acest model de culoare este folosit si la monitoare pentru producerea culorilor. In modelul RGB pe 24 biti exista 256 de variatii ale fiecareia dintre culorile aditive primare rosu, albastru si verde. Rezulta 16,777,216 culori posibile. Intensitatea fiecareia dintre culorile primare este reprezentata pe o scara de la 0 la 255, unde zero reprezinta absenta totala a luminii iar 255 intensitatea maxima de lumina.
Culorile CMYK

Modelul CMYK este un mod de realizare a culorilor prin amestecarea fizica a unor pigmenti (cerneluri, tusuri, vopsele, etc.). Modelul de culoare CMYK, este un model substractiv. In cazul acestui model de culoare, cernelurile si vopselele apar colorate datorita actiunii luminii asupra lor. Fiecare cerneala absoarbe culorile din spectrul luminos, cu exceptia propriei sale culori, pe care o reflecta. Pentru a reproduce o mare plaja de culori, in acest model se folosesc 3 culori primare Cyan, Magenta, Yellow (galben). Cind se amesteca cele trei culori in cantitati egale pe o suprafata, in teorie este absorbita toata lumina, astfel suprafata apare neagra.

cmyk

Modelul CMYK este folosit pentru tiparire, culorile fiind obtinute prin suprapunerea de nuante de cyan, magenta si galben, creand astfel iluzia unor tonuri continui asemeni unei fotografii. In modelul CMYK exista 100 de variatii ale fiecareia dintre culorile substractive primare cyan, magenta, galben, negru. Intensitatea fiecareia dintre culorile primare este reprezentata pe o scara de la 0 la 100, unde zero reprezinta absenta totala a culorii iar 100 intensitatea maxima de culoare.
Datorita impuritatilor existente in cerneluri, negrul nu poate fi obtinut doar combinand cele trei culori primare. Prin combinarea celor trei culori primare va apare o culoare maronie. Este necesara adaugarea cernelii negre pentru a compensa aceste impuritati. Cele patru culori primare (Cyan, Magenta, Yellow si Black) reprezinta cernelurile cu care tiparesc imprimantele cu jet de cerneala, imprimantele laser si presele tipografice.
Pentru folosirea cernelei negre exista mai multe considerente, in afara de inexactitea reproducerii culorii negre prin amestecul substractiv. Cerneala neagra este mai ieftina decit cele trei culori primare. Hirtia se va usca mai repede prin folosirea unui singur strat de culoare negru, decit prin amestecarea a trei straturi de culori.
In cazul modelului CMYK exista mai multe variabile care pot influenta producerea unei culori: caracteristicile de absorbtie a cernelei pe diverse tipuri de hartie, vascozitatea cernelei, cantitatea de cerneala depusa pe o suprafata, calitatea cernelei, metoda de aplicare a cernelei, culoarea si compozitia hartiei, textura hartiei, etc.
Gamut de culori

Spectrul electromagnetic emis de soare (lumina) contine sectiuni pe care ochiul omenesc este incapabil sa le vada (culoare infrarosie de exemplu). Nici un spatiu de culoare folosit (RGB, CMYK, etc.) nu poate reprezenta toate culorile percepute de ochiul uman, sau cele care exista in realitate. Fiecare spatiu de culoare depinde de echipamentul folosit la crearea sa. Cind un anumit spatiu de culoare (in acest caz cel al ochiului uman) este incapabil sa realizeze o culoare, spunem ca este in afara gamut-ului. Imaginea reprezentata pe un monitor prin modelul RGB este doar o aproximare a realitatii. Deasemeni imaginea realizata prin tiparire in modelul CMYK este doar o aproximare, nu doar a realitatii ci si a imaginii reprezentate de un monitor. Imaginile tiparite (modelul CMYK) sint inferioare celor prezentate pe un monitor (modelul RGB).
Legatura dintre RGB si CMYK

Portiunea vizibila a spectrului luminos poate fi reprodusa cu ajutorul modelului aditiv RGB. Culorile substractive CMYK pot fi reproduse prin combinatiile de lumina a modelului aditiv RGB.

rgbcmyk

Culori aditive (Amestecuri de Lumina – imagine stanga sus)
Red + Green = Yellow
Red + Blue = Magenta
Blue + Green = Cyan
Red + Green + Blue = White

Culori substractive (Amestecul Pigmentilor – imagine dreapta sus)
Magenta + Cyan = Blue
Cyan + Yellow = Green
Magenta + Yellow = Red
Cyam + Magenta + Yellow = Black