Desktop publishing, abreviat DTP, este o expresie engleză din domeniul tipografiei, care se pronunță simplificat /’desc.tap ‘pa.bli.șin/ sau ca prescurtare /di ti pi/, și care s-ar putea traduce prin „publicare cu ajutorul calculatorului de tip desktop”. Este procesul de creare și editare (modificare) a unui document cu ajutorul unui computer având ca obiectiv final tipărirea lui.

Sunt 2 tipuri de pagini in desktop publishing (DTP): pagini electronice si pagini virtuale printabile, destinate tiparului. Paginile virtuale printabile vor fi tiparite intr-un final si prin urmare vor avea parametri ce coincid cu standarde internationale. Dimensiunea, de exemplu „A4”, „letter” sau marimi atipice destinate printului pe formate mari: postere, billboard-uri, roll-up-uri, pop-up-uri, display-uri. O astfel de pagina virtuala destinata printului are marimea prestabilita a materialului pe care va fi tiparita in final, iar vizualizarea ei se face pe monitor in modul WYSIWYG (what you see is what you get). Fiecare pagina printabila are o marime finita si o arie printabila, in cazul in care imprimarea cu margine de taiere(bleed) nu este posibila, situatie intalnita in cazul imprimatelor de birou. Un exemplu de pagina electronica este pagina web ce nu este conditionata de parametrii unei pagini virtuale tiparibile. Cele mai multe pagini electronice sunt redimensionabile dinamic rezultand modificarea/rearanjarea continutului.

Paginile de master – sabloanele utilizate pentru copierea automata a anumitor elemente grafice, stiluri de text, in cazul in care se realizeaza machetarea/tehnoredactarea de reviste, ziare sau diverse publicatii. Astfel ca, modificarea unui element continut in master(un logo, de exemplu) se va face automat in toate paginile documentului, fara a mai fi nevoie sa modificam fiecare logo in parte. Paginile de master pot fi de asemenea utilizate si in cazul in care se doreste numerotarea automata a paginilor, cu un anumit font de o anumita culoare si marime. Tehnoredactarea / machetarea este procesul in care elementele din cadrul unei pagini sunt definite intr-o anumita ordine, in mod estetic si precis. Principalele tipuri de materiale care urmeaza a fi definite intr-o pagina sunt: text, imagini link-uite(care pot fi modificate dintr-o sursa externa) si imagini embedate(imagini incluse in document si care pot fi modificate direct din programul de machetare). In acest sens, intr-un document, vom intalni imagini care sunt embedate si care sunt interpretate de aplicatia respectiva si imagini care sunt link-uite ce provin dintr-o sursa externa.