BLEED sau Margine de taiere

Cand pregatesti un document pentru printare tii cont de faptul ca acest document va fi printat pe o hartie reala si ii vor fi aplicate eventual finisari realizate cu masini mecanice grele si adevarate. Ecranul calculatorului te poate face sa uiti un adevar elementar ca in lumea reala sunt limitari date de legile fizicii si ca adevarata pricepere e sa tii cont de acestea.

In cazul bleed-ului e important sa stii ca masina de taiat are o anumita toleranta si imprecizie si ca acel cutit al ei nu taie chirurgical matematic cu percizie de laser ci ca lama exercita o presiune mecanica pe topul de hartie caer opune o rezistenta cu atat mai mare cu cat sunt mai multe foi in chestiune si aceasta rezistenta mecanica deviaza traseul de taiere cu un anumit factor.

Cand desenezi pe ecran daca designul are margine alba de jur imprejur te opresti din citit. Veste buna e ca nu e necesar bleed-ul

Cazul in care nu trebuie sa it mai bati capul cu bleedul si marginea de taiere

Si cei ce printeaza si taie hartia avem o viata usoara cu acest gen de comenzi.

Daca designul nu are pe toate cele 4 laturi margine alba atunci e necesar sa lasi bleed. datorita tolerantei mecanice si impreciziei tehnologiei actuale de taiere daca nu extinzi peste marginea de taiere imaginea si o opresti brusc in marginea de taiere atunci e posibil ca prin taiere sa tai in exterior sau in interior si sa se vada hartia alba netiparita.

Bleedul este exact aceea extindere a imaginilor care vin in contact cu marginea de taiere astfel ca acest surplus de imagine sa poata fi sascrificat cutitului de taiere si sa nu apara hartia netiparita in produsul final.

In spusele tipografilor e necesara carne pentru taiere carnea fiind materialul printat astfel acea fractiune de milimetru eronat pe care o presupune taierea sa nu rezulte intr-un aspect neplacut.

sursa articol: printuridigital.ro